Ambacht in Beeld Festival
Datum
30 mrt. 2024 - 31 mrt. 2024
Uur
10u00 - 18u00
location
Gare Maritime - Picardstraat 9 - Brussel
organisator
Ambacht in Beeld
Het Ambacht in Beeld Festival organiseert voor het eerst een editie in Brussel, in samenwerking met vele Vlaamse partners. Het evenement bestaat al sinds 2013 in Amsterdam en is sinds de oprichting uitgegroeid tot een grootschalige ontmoetingsplek.
Met meer dan 40 ambachtelijke makers en meesters, workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films biedt het festival een uitzonderlijke gelegenheid om ambachtelijke vakkennis en vaardigheden te delen en te ervaren. Het Ambacht in Beeld Festival vindt plaats op zaterdag 30 en zondag 31 maart 2024.
Leer van alles over het onderhouden en repareren van je saxofoon.
Adolphe Sax & Cie
📆 zaterdag 30 maart. 2024 - zondag 31 maart. 2024
🕓 11u00 - 14u00 - 16u30
📍 duur: 1 uur
💶 €20
🔗 Handmade in Brugge
Karel Goetghebeur is saxofoonhersteller en -bouwer uit België. Hij is de eigenaar van het saxofoonmerk Adolphe Sax & Cie. In 2012, ruim 80 jaar nadat het wereldbekende merk ophield met bestaan, bekwam Karel de rechten op de naam Adolphe Sax en besloot het merk nieuw leven in te blazen.
Hij maakt liever geen gewoon blinkende saxofoons, maar unieke instrumenten met een eigen karakter. Momenteel is hij bezig met een recyclage- en vredesproject waarbij hij een limited edition reeks saxofoons maakt uit omgesmolten bomhulzen van WO I en WO II. Deze hulzen werden omgesmolten in Zutphen (NL).
In deze introductieworkshop maakt Karel je een stuk wegwijs in het beter onderhouden, diagnosticeren en waar mogelijk zelf oplossen van basisproblemen aan jouw instrument. We gaan het hebben over polsters, resonatoren, dempingsmiddelen, en meer! Met een handig gemaakte “leak light” speuren we naar “lekjes” en gaan we na hoe we die kunnen fixen. Na de workshop krijg je een “leak light” mee om zo in de toekomst beter problemen te kunnen vaststellen (en verhelpen!)
Tip: breng gerust je eigen saxofoon mee.
Leer van de ‘Surface Designer’ herhalende motieven en patronen ontwerpen.
Margot Billiet
📆 zaterdag 30 maart. 2024 - zondag 31 maart. 2024
🕓 10u30 - 13u00 - 16u30
📍 duur: 1 uur
💶 €15
🔗 Handmade in Brugge
Een textielontwerper, ook wel ‘Surface Designer’ genoemd, ontwerpt motieven en patronen die allerlei oppervlaktes decoreren. Denk aan stoffen, behang, keramiek, enz. Dat gaat van eenvoudige geometrische motiefjes tot complexe kronkelende takken tussen bloem en blad.
De kunst daarbij is motieven naadloos in elkaar te laten overlopen zodat ze zich in alle richtingen tot in het oneindige kunnen herhalen. Eén zo’n herhalend stukje noemt men een ‘rapport’. Een beetje te vergelijken met hoe bakstenen zich herhalen in een muur.
Klinkt ingewikkeld? Kom het zelf ontdekken en proberen! Aan de hand van bestaande prints en doe-voorbeelden legt Margot uit wat een rapport is en hoe die te zoeken. Heb je het beet? Dan mag je zelf een motiefje uitknippen en in herhaling plakken op papier. Wie wil kan bijtekenen en afwerken met stift. Na afloop neem jij het bundeltje prints mee naar huis samen met je eigen ontwerp.
Al 30 jaar is Margot Billiet actief in de internationale wereld van textiel en decoratie. Met Atelier Billiet ontwerpt ze niet alleen nieuwe tekeningen maar specialiseert ze zich ook in reconstructies van historische of oude motieven voor op maat gemaakte muurbekleding of textiel.
“Als klassiek geschoolde textielontwerper leerde ik het vak op de traditionele manier met potlood op kalkpapier en afwerken met penseel en gouache. Ik specialiseer me dus in het tekenen van dessins en motieven die zich in alle richtingen en tot in het oneindige naadloos kunnen herhalen. Dat doe ik zowel manueel als met de computer in alle mogelijke stijlen. De kennis die ik opdeed gedurende mijn 30-jarige carrière als ‘surface designer’ zette me aan om duurzamer en doordachter te gaan ontwikkelen. Geen overvloed aan producten maar kleine runs in hoogwaardige materialen. Maken wat nodig is. Recent ben ik me gaan verdiepen in iets wat me al jaren bezig houdt: historische reproductie technieken en reconstructies van patronen. Ik focus me vooral op behangpapier en gebruik daarvoor een combinatie van digitale druk en zeefdruk. Ik werk op bestelling voor bedrijven en particulieren.”
Schep zelf een velletje papier, al dan niet versierd met bloemblaadjes.
Piet Moerman
📆 zaterdag 30 maart. 2024 - zondag 31 maart. 2024
🕓 10u00 - 18u00
📍 doorlopend
💶 Gratis
🔗 Handmade in Brugge
Schep zelf een velletje papier uit zuiver katoen. Katoen is het meest duurzame papier door de vele cellulose in de vezel en wordt door veel kunstenaars gebruikt.
Iedereen gaat naar huis met één velletje handgeschept papier, al dan niet versierd met enkele bloemblaadjes. Het velletje is wel nog nat, maar wordt meegegeven in een kaftje.
Papier effectief scheppen werd gedaan tot ongeveer 1720, vanaf dan werden er een roterend zeef gebruikt. Alle stappen, van pulp maken, scheppen, koetsen van papier, persen, drogen tot satineren van het papier vinden we wel terug in een enorme papiermachine. Omdat al deze stappen eigenschappen weergeven in het papier, is de kennis en het ambacht zéér belangrijk.
De Papierschepperij te Brugge heeft reeds meer dan 23 jaar ervaring in het geven van demonstraties en workshops voor volwassenen en kinderen, dit zowel in de Papierschepperij zelf als op verplaatsing.
De laatste tijd merken we een toegenomen belangstelling voor handgeschept papier Is het een beetje een tegenstroom van de vele en vlugge communicatiestromen die we vandaag meemaken?
Piet Moerman werd geboren en opgeleid in het grafische. Tijdens zijn graduaatsopleiding kreeg hij al labo papier en labo inkt. Tijdens een weekend, met het gezin, naar het boekendorp Redu zag hij een papierschepper (Colpin) te werk. Dat is in zijn hoofd of buik blijven zitten en van het één kwam het ander. In het “museum für papier und drück” in Bazel werden al de eerste professionele schepramen besteld. In 1999 werd een gebouw in het centrum Brugge aangekocht die uitsluitend als papierschepperij gebruikt wordt. Momenteel heeft de papierschepperij een exclusieve collectie van handgeschepte wenskaarten, bedrukt met ontwerpen van gerenommeerde Brugse kalligraven.
Door Boektopia (de huidige boekenbeurs) wordt de papierschepperij gevraagd om continue te demonstreren.
Voor het eerst in Brussel met partners in Vlaanderen en Brussel
Voor het Ambacht in Beeld Festival, dat voor de allereerste keer in Brussel doorgaat, werken we samen met tal van partners in Vlaanderen en Brussel: Werkplaats Immaterieel Erfgoed trekt méé de organisatie, samen met Bokrijk, ETWIE, Handmade in Brugge, Erfgoedcel Brussel, Universiteit Antwerpen en het project Crafting Futures, Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten Anderlecht, Nationale Loterij en vele anderen.
Gare Maritime is onze locatiepartner: deze prachtige historische loods en voormalige goederenstation op de site van Tour & Taxis is een gedroomde inspirerende locatie om een festival vol bedrijvigheid en workshops te organiseren: handen uit de mouwen!