FUTURE MATERIALS

FUTURE MATERIALS
HOE BEÏNVLOEDEN NIEUWE MATERIALEN AMBACHTEN EN OMGEKEERD?

Tijdens Future Materials onderzoekt Handmade in Brugge hoe ambachtelijke ontwerpers nieuwe materialen toepassen in hun werk. Of op welke manier ze zelf gaan experimenteren om innovatieve materialen te ontwikkelen. We slaan de brug naar de wereld van wetenschap en technologie maar we hebben ook oog voor de zoektocht naar meer duurzame materialen of materialen geïnspireerd uit de natuur. PROGRAMMA

WORKSHOP MYCELIUM

Al gehoord van mycelium? Het is één van de meest veelbelovende biomaterialen op basis van zwammen. Het is licht, sterk en volledig biodegradeerbaar. Bovendien groeit het op basis van afval zoals koffiegruis. Ontwerpers en biologen gingen reeds met mycelium aan de slag en ontwikkelden stoelen, lampenkappen, tegels en zelfs schoenen. Zelf goesting om dit nieuwe materiaal te ontdekken? Het kan in deze workshop!
 
De workshop is een inleiding tot het zelf groeien van biomaterialen met behulp van zwammen. Je leert enkele labotechnieken en recepten, maar ook hoe je nadien thuis verder met het materiaal aan de slag kan. Voorkennis is niet vereist.
 

> Tijdens de workshop zullen we gebruikmaken van mallen om het materiaal vorm te geven. Er zijn mallen beschikbaar, maar we hopen dat deelnemers ook hun eigen mal voor een object naar keuze meebrengen. Vraag misschien wel eerst naar de vereisten via hello@reagentlab.org.
 
PRAKTISCH
Zaterdag 20 januari  |  10-12u  |  
€ 42 (max. 15 deelnemers) > schrijf hier in.
De Makersrepubliek, Academiestraat 14, 8000 Brugge
Info en vragen: hello@reagentlab.org


WORKSHOP BACTERIEEL LEDER

Bacterieel leder als alternatief voor dierlijk leder? Het kan!
 
Tijdens deze workshop leer je hoe je bacterieel leder kan laten groeien vertrekkende van plantaardige ingrediënten. Op het einde van de workshop neem je je eigen startcultuur mee naar huis, waarmee je verder aan de slag kan om leder te laten groeien.
Bovendien leer je ook hoe je accessoires en zelfs kleding kan ontwerpen met het leder. We delen ontwerp- en bewerkingsmethodes die je kan gebruiken om je creativiteit de vrije loop te laten.

Er is geen voorkennis vereist voor deze workshop. Na de workshop krijg je een stap-voor-stap handleiding voor het groeien van je eigen leder.

PRAKTISCH
Zaterdag 20 januari, 14-16u  |  |  
€ 42 (max. 15 deelnemers) > schrijf hier in.
De Makersrepubliek, Academiestraat 14, 8000 Brugge
Info en vragen: hello@reagentlab.org
 
LESGEVER
Beide workshops worden gegeven door Niek D’Hondt van Magma Nova. Magma Nova is een designbureau in biofabricage en deelt kennis in het domein van de biomaterialen. Ze begeleiden bedrijven om hun afval te valoriseren of producten op de markt te brengen met behulp van biomateriaaltechnologie.


BEGELEIDINGSTRAJECT DOOR MAGMA NOVA

Reagent en Magma Nova bieden Brugse makers met het Handmade in Brugge label de kans om gratis in te stappen in een begeleidingstraject. Ze kunnen een workshop naar keuze gratis volgen, genieten van persoonlijke begeleiding en kunnen gebruik maken van de apparatuur in het Reagentlabo in Gent, om te komen tot een afgewerkt product dat tentoongesteld kan worden in de expo van Future Materials. Benieuwd naar de resultaten!
De begeleiding kadert in het BioFab Vlaanderen project, een groeiend ecosysteem rond biomaterialen en biofabricage in Vlaanderen.
Heb je vragen rond het begeleidingstraject? Stuur ons gerust een mailtje!

 FUTURE MATERIALS IN 2018
Ons project loopt door in het voorjaar van 2018. Volgende activiteiten mag je nog verwachten:

> TEXTIEL COATEN MET VEGETAAL AFVAL
Neri Demeester gebruikt jouw oud textiel, koffiegruis, groenten- en tuinafval om textiel te coaten en te kleuren.
 > SCHILDEREN MET ZELF GEKWEEKTE ALGENVERF
We laten algen groeien in een aquarium. Later gebruiken we ze als verf in een artistieke workshop.
 > TRAJECT NEW MATERIALS EN BEZOEK MATERIALENBIBLIOTHEEK MATERIO
Makers zullen kunnen intekenen op een traject waarbij we ze begeleiden in de zoektocht naar nieuwe materialen, en in het experimenteren met oude en nieuwe technieken op nieuwe materialen. Startpunt van dit traject is een bezoek aan de materialenbibliotheek Materio.

Meer info over deze activiteiten volgt!
 
IEDEREEN KLASSIEK - SOUNDTASTING
Een viool uit piepschuim, carbon of glasvezel? Instrumentenbouwer Tim Duerinck onderzocht het potentieel en ontdekte dat er muziek in zit! De experimentele instrumenten die hij maakt uit nieuwe materialen klinken minstens even goed als deze uit hout en zijn bovendien sneller te bouwen. Tim Deurinck laat je samen met violiste Esther Duerinck proeven van deze klanken tijdens een heuse soundtasting. Aan jou om de klank te beoordelen en de verschillende instrumenten te vergelijken. Bekijk hier alvast een voorproefje!

zaterdag 28 oktober / 14u-14u45 en 15u30-16u15 / gratis
De Makersrepubliek, Sint-Jakobsstraat 33, Brugge

Klik hier voor het volledige programma van Iedereen Klassiek.

DAG VAN DE WETENSCHAP & DAG VAN DE AMBACHTEN
Op 26 november is het twee maal feest! Dag van de Wetenschap en Dag van de Ambachten vallen samen, de ideale match binnen Future Materials! We combineerden ze in twee boeiende activiteiten:

> EXPERIMENTEREN MET FUTURE MATERIALS
Wist je dat je objecten kan maken door schimmels en zwammen te laten groeien? Op de interactieve stand van biolab ReaGent en Magma Nova ontdek je hoe bacterieel leer gemaakt wordt en kan je zelf experimenteren met verschillende biomaterialen.
zondag 26 november, 14u-17u / € gratis
De Makersrepubliek, Sint-Jakobsstraat 33, 8000 Brugge

> HANDMADE IN BRUGGE WANDELING MET DE XPLORE BRUGES APP
Xplore Bruges is een app met diverse erfgoedroutes. Eén van de stadswandelingen focust op het Brugse ambachtelijke verleden én het heden met de Handmade in Brugge makers. We nemen je mee op sleeptouw en laten je proeven van deze wandeling. Soms letterlijk!
zondag 26 november, 14u15-16u / € gratis / Plaatsen zijn beperkt! Inschrijven via info@handmadeinbrugge.be (voor 22/11)We starten in De Makersrepubliek, Sint-Jakobsstraat 33, 8000 Brugge